Frost & Sullivan’ın analizine göre inşaat endüstrisinden kaynaklanan atıkların yönetimi, uzun zamandır çözüm bulunamayan bir sorun haline gelmiş durumda. Frost & Sullivan yapı sektörü analistleri, dönüştürülmüş malzeme ve kimyasal kullanımının yaygınlaşmasının sürdürülebilir yapılanmayı desteklediğini, bu çözümün yalnızca çevresel değil ekonomik yararları da olduğunu vurguluyorlar.
Geri dönüşüm malzeme pazarı hızlı büyüyor
Frost & Sullivan’ın ‘Avrupa İnşaat Sektöründe Dönüştürülmüş Malzemeler ve Kimyasallar Pazarı Stratejik Analizi’ne göre pazar, 2010 yılında 744,1 milyon avro gelir elde etmiş bulunuyor. 2016 yılında ise bu oranın 1 milyar 322,5 milyon avroya ulaşması öngörülüyor. Araştırma kapsamında yer alan ürünleri dönüştürülmüş PVC, dönüştürülmüş alçı, dönüştürülmüş beton ve dönüştürülmüş cam oluşturuyor.
Frost & Sullivan analisti Deepan Kannan, yeşil yapılarla ilgili olarak giderek artan farkındalığın, enerji tasarrufuna yönelik çözümlerin önemini artırdığına vurgu yaparak, tüketicilere hem yüksek ürün performansı hem de fiyat avantajı sunan üreticilerin ciddi kazançlar elde edeceğini belirtiyor.
Geri dönüşümlü malzeme her açıdan avantajlı
Sınırlı hammaddeye olan bağımlılığı azaltma ve çevrenin korumasına yönelik çabalar sonuç veriyor; bu gelişme, malzemelerin geri dönüştürülmesini ve kullanımını teşvik ederek yaygınlaştırıyor. Teşvik sayesinde dönüştürülmüş malzeme ve kimyasalların gelişimi ve kullanımı özellikle inşaat sektörü sayesinde hız kazanıyor. Analist Kannan’a göre dönüştürülmüş malzeme kullanımı, inşaat sektörünün çevreye olumsuz etkilerini ortadan kaldırma potansiyeline sahip bulunuyor. Bu bağlamda dönüştürülmüş malzemelerin geniş çapta kullanımının; atıkların azalması, enerji tasarrufu ve nakliye masraflarının yanı sıra kirlilik oranını düşürmesi, doğal kaynaklar ve biyo çeşitliliğin korunması gibi pek çok yarar sağlayacağı dile getiriliyor.
Ekonomik durgunluk için de çare
Frost & Sullivan’ın analizine göre ekonomik yavaşlama inşaat sektörü üzerinde genişleyen bir etkiye sahip bulunuyor. Bu durum ise dönüştürülmüş malzeme pazarı üzerinde çok büyük bir etki yaratıyor. Öte yandan, sektörel canlanmayı sağlamak için yapılan hükümet teşviklerinin işe yaradığı, pazara taze kan sağladığı ve gerekli düzenlemelerin sağlanması neticesinde tüketicilerin artan bir şekilde harcama yaptıkları belirtiliyor. Bu durumun yeni büyüme olanakları sağlamasına yardımcı olduğuna vurgu yapılıyor.
Frost & Sullivan, yeni teknolojilere yatırım yapmanın başarı için kilit nokta olduğunun altını özellikle çiziyor. Örneğin pazara yeni malzemeler sunmak, üreticilere ürün çeşitliliği sağlama bakımından yardımcı olabilir. Tüketicinin değişim taleplerine bağlı olarak ürünlerin sürekli geliştirilmesi, şirketlerin rekabet şansını önemli ölçüde artırıyor.
Geri dönüşüm yüzde 30’dan yüzde 90’a çıkabilir
Frost & Sullivan analistleri, tüketici farkındalığını artırmanın, pazar momentumunu sağlamak açısından çok önemli olduğunu da vurguluyorlar. Buna bağlı olarak, şu an inşaatlarda yüzde 30 olan dönüştürülmüş malzeme oranını yüzde 90’a çıkarmak mümkün görünüyor. Dolayısıyla tüketicilerin, son aşaması toprağı doldurmak olan atık malzeme sorunu hakkında bilgi sahibi olmaları, geri dönüştürülmüş malzeme ya da yeniden kullanım hakkında bilinçli ve talepkar olmaları büyük önem taşıyor.
Deepan Kannan, şirketler açısından yenilikçi ve kapsamlı çözümler sağlamak ve maliyet bilincini temel alan bir yaklaşımı benimseyip sürdürmenin önemine özel bir vurgu yapıyor. Kannan, inşaat sektörü ve çevreci gruplar arasında sağlanan sinerjik ortaklıkların, sürdürülebilir inşaat projelerini gerçekleştirme ve pazarın gelişimini sağlamaya yardımcı olacağının altını çiziyor.
|